1.820.3345.33 hello@expatravel.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Mat och vin i Baskien med Activage

0
Price
From17.200 kr
The tour is not available yet.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

1088

Pris

från 17200 SEK
Längd 6 dagar
Reseperiod 27 september - 2 oktober
Svårighetsgrad
Boende
Print Friendly, PDF & Email

I resan ingår

 • Flygbiljett ToR Stockholm Arlanda - Bilbao.
 • 5 övernattningar på Hotel Silken Palacio Uribarren.
 • Besök av Bilbao med tid för besök av Guggenheim-museet. 
 • Besök av San Sebastian med lokal guide. 
 • Besök av osttillverkning på gård uppe i bergen.
 • Besök av vingård med vinprovning. 
 • Vandringar i Bilbao, San Sebastian, Via Verde, Ruta del Pescado y Vino samt Camina del Santiago. 
 • 5 frukostar.
 • 3 luncher.
 • 4 middagar.
 • Transport till hotell och utflykter.
 • Ledare från Activage och Expa Travel.
 • Resan täcks av resegaranti genom Kammarkollegiet.
Önskar du mer information om resan?

Fyll i fälten ovan och tryck på "JA, TACK"-knappen så kontaktar vi dig.

Datum: 27 september - 2 oktober 2023
Resan
Mat, vin och vandring i Baskien!

Efter fullbokade medlemsresor till Italien och Frankrike, beger vi oss till norra Spanien till hösten. En spektakulär rundtur som erbjuder de bästa delarna av Baskien och då vi provar regionens viner, gastronomi, kultur och njuter av det bedårande landskapet.

Vi bor i den charmiga fiskebyn Lekeitio på ett suveränt hotell som har det bästa läget i byn, precis vid stranden och med en fantastisk utsikt. Förutom att vi mår gott av lugnet ”hemma” i Lekeitio, vandrar vi i det baskiska landskapet, besöker Bilbao och naturligtvis San Sebastian –  både historien, köket och den berömda stranden La Concha.

Vi äter förstås ur regionens kök, som bygger på autentiska och lokala produkter som charkuterier, salt torsk, får- och getostar, piquillopaprika och färsk ansjovis. Du får tillfälle att besöka såväl det berömda Guggenheim-muséet i Bilbao som att njuta av pinxtos i San Sebastian. Salud!

Resan är anpassad så den passar alla som är medlemmar på Activage. Vi är flera ledare med på resan vilket gör att vi kan dela upp oss i flera mindre grupper så att alla kan vandra i sitt eget tempo vara aktiva utifrån sina egna förutsättningar. Från Activage följer grundare Katja Ekvall och en medlemsvärd med. Från Expa Travel deltar Bill Larsten och Britt-Marie Nordquist. 

På kvällarna äter vi goda middagar tillsammans och umgås i bästa Activage-anda innan vi somnar i ro på det trevliga och bekväma hotellet i den lilla fiskebyn Lekeitio. 

Vi ser fram emot att uppleva Baskien med dig! 

Katja Ekvall, grundare, Activage 

Kort om resan

Baskien har länge varit en outforskad region i norra Spanien och södra Frankrike. Som en av Europas äldsta och mest kulturellt rika regioner har den mycket att erbjuda. Från moderna städer, pittoreska byar och gröna landskap till mat i världsklass och Spaniens bästa vinregion. Invånarnas identitet är mycket tydlig – och kan ses i ett överflöd av baskisk musik, dans, sport, festivaler och mat – som alla firas med stor glöd av baskerna.

Under resan njuter vi av några av Baskiens absoluta höjdpunkter – Guggenheim-muséet i Bilbao, pinxtos i San Sebastian och den baskiska kusten. Vi njuter av magisk natur och bedårande vyer och – självklart – av goda viner och utsökt mat från det baskiska köket.

Lekeitio – fiskebyn dit baskerna åker när de vill koppla av

Vi bor i Lekeitio, en charmig fiskeby som ligger halvvägs mellan Bilbao och San Sebastian. Med endast cirka 7000 invånare är den ganska liten, men den har en magisk strand som förändras beroende på tidvattnet, och exponerar en sandstig som leder till San Nicolás ön. Lekeitio är en stad med en mycket lång fisketradition. Som med många andra samhällen längs den baskiska kusten var Lekeitio känt för sina modiga valjägare. Detta varade från medeltiden fram till 1700-talet. Med tiden började valar försvinna, men fisket och den sjöfartsrelaterade verksamheten fortsatte.

På 1800-talet anlände de första turisterna, bland dem en del aristokrater som drottning Isabel II och den österrikisk-ungerska kejsarinnan Zita. Turismen har sakta ökat sedan dess och medan Lekeitio är ett sömnigt samhälle på vintern har det nu blivit en livlig men avslappnad stad under sommarmånaderna. Staden har en charmig atmosfär och ett intressant kulturellt program (konserter, utställningar, festivaler osv).

Förutom sina underbara stränder har Lekeitio också en färgstark hamn omgiven av barer och restauranger samt en imponerande gotisk kyrka som är värd ett besök.

Lekeitio blir vår utgångspunkt i upptäckten av Baskien. 

Höjdpunkter
 • Pinxtos i Bilbao och San Sebastian
 • Den avkopplande atmosfären i fiskebyn Lekeitio
 • Den avslappnade stämningen och den goda maten på hotellet
 • Den storslagna naturen med grönska, kuperade berg och vilda kuster
 • Bilbao och Guggenheim-muséet
 • Besök av vingård och provning av Tzakoli
 • Det baskiska köket och vinet
 • Besöket av bondgård med osttillverkning i bergen
 • Vandringar på Camino de Santiago, Ruta del Vino y Pescado och Via Verde
 • Umgänget med nya och redan bekanta Activage-medlemmar

Boende

Vi bor på Silken Palacio Uribarren i den charmiga fiskebyn Lekeitio.

Läget är oslagbart med fantastisk utsikt över havet, sluttningarna av bergen Lumentza och Otoio, den imponerande basilikan Santa María de la Asunción och den berömda ön San Nicolás, som man kan nå till fots vid lågvatten. Kombinationen av dessa egenskaper gör Lekeitio till en av de vackraste platserna på den baskiska kusten. Du kan på få minuter gå ned och bada på den sköna sandstranden.

Hotellet är modernt med alla bekvämligheter och ligger på samma plats som Palacio Uribarren, där medlemmar av den spanska kungafamiljen, t ex drottning Isabella II och hennes son kung Alfonso XII, bodde. Palatset beboddes även av den ungerska kejsarinnan Zita av Bourbon-Parma när hon levde i exil.

Hotellet har olika typer av rum, några med terrass och underbar havsutsikt (mot tillägg):

 • Standard – dubbelrum med terrass, ej havsutsikt.
 • Standard – dubbelrum med havsutsikt, ej terrass. Tillägg: 250 kr/person (50 kr/natt).
 • Silken Club – dubbelrum med terrass och havsutsikt. Tillägg: 500 kr/person (100 kr/natt).
 • Premium Large – dubbelrum med stor terrass och havsutsikt. Tillägg: 1500 kr/person (300 kr/natt).

Enkelrum saknar havsutsikt och terrass. Enkelrumstillägg: 2500 kr/person (500 kr/natt). 

Måltider

Alla frukostar intages på hotellet. Lunch och middag enligt program.

Program dag för dag

Dag 1Onsdag 27 september – Bilbao, Guggenheim Museum och Lekeitio

Vi anländer till Bilbao redan vid lunch. En kort transfer (15 min) tar oss till Bilbao, där vi rivstartar de baskiska matupplevelserna med en picnic i parken framför det mäktiga Guggenheim-museet!

Efter lunch, tillbringar vi drygt två timmar i Bilbao. Vi gör en kortare rundvandring i staden, bl a längs floden Ría och förbi Guggenheim-museet och de vackra broarna. Du kan besöka Guggenheim-museet (inträdet för seniorer är 11€, ingår ej), strosa på egen hand och njuta av pinxtos – miniatyrrätterna det baskiska köket är så känt för.

Efter besöket i Bilbao åker vi till kusten och den charmiga fiskebyn Lekeitio. Vi checkar in på vårt hotell och gör en kort vandring i byn för att bekanta oss med omgivningarna.

Vi samlas för välkomstdrink på hotellet och avnjuter en underbar 3-rättersmiddag. Du kan välja mellan fisk och kött.

Dag 2Torsdag 28 september - San Sebastián och färskfångad fisk

Efter en riklig frukost på hotellet beger vi oss till San Sebastian, ”Nordens pärla” som staden kallas av spanjorerna. Staden är utan tvekan en av de vackraste i Europa. Med sin 1800-talsglamour blev den berömd som kurort och badort för den gamla adeln. San Sebastian är lätt att utforska med sin fantastiska krökta strand La Concha, den gamla stadsdelen, marknaden och fiskehamnen. Vi åker först upp till berget Monte Igueldo och får en överblick över staden. Vi gör sedan en rundvandring till fots med lokal guide i den gamla stadsdelen och i hamnen.

Efter rundvandringen avnjuter du förslagsvis pinxtos i gamla staden. Här är det smockfullt med barer och en stämning som bara finns i denna stad. Det är bara att njuta av atmosfären på denna unika plats! Kanske ta ett dopp i havet eller bara hänga på en av de underbara barerna? Du kan också besöka en av de många Michelin-restaurangerna i San Sebastian (boka bord i förväg).

Efter lunch, går vi runt Monte Urgull och sedan längs den klassiska stranden La Concha. La Concha är den vackraste juvelen i San Sebastians krona och en av stadens stora ikoner. Belägen framför Santa Clara Island, är La Concha-stranden för alltid med i tidningar och tidskrifter och har utsetts till den bästa stranden i Europa och Spanien. Utsikten är hänförande , sanden mjuk och stranden bred. Vandringen i San Sebastian sker i platt terräng ca 5 km.

På kvällen avnjuter vi färskfångad fisk tillagad på en av de bästa lokala restaurangerna i Lekeitio. Mums!

Dag 3Fredag 29 september – Fridag och vandra Ruta del Vino y Pescado

Idag kan du antingen upptäcka Lekeitio på egen hand eller vandra en bit längs Ruta del Vino y Pescado.

Lekeitio är en underbar liten baskisk fiskeby full av karaktär, historia och välkomnande lokalbefolkning. Det finns dussintals små barer i hamnen och på de smala kullerstensgatorna som erbjuder drycker och måltider med lokala produkter. I byn kan man lätt promenera till förhistoriska lämningar och grottmålningar i Lumentza, medeltida vattenkvarnar och gjuterier längs floden Lea, Santa Catalina-fyren längs kustvägen, de två fantastiska mjuka sandstränderna och den gnistrande, klara Atlanten, och promenaden ut till ön San Nicolas, naturligtvis vid lågvatten!

För vandrarna, tar vi lokalbussen en bit upp längs floden Lea och går tillbaka hem. Vi går en del av leden Ruta del vino y pescado, som går mellan Lekeitio vid havet och Oio uppe i bergen. Förr användes leden av mulåsnebärare, som gick från Bermeo-, Ondarroa- och Lekeitiopassen med sina mulor lastade med färsk eller saltad fisk och återvände från bergen med vete, salt, ättika och vin.

Gemensam middag på hotellet eller i Lekeitio.

Dag 4Lördag 30 september – Besök av ostfabrik och vandra Via Verde

Efter frukost beger vi oss upp i de gröna och frodiga bergen som karakakteriserar det baskiska landskapet.

Först träffar vi herden Patxi Solana som bjuder in oss att dela sin dag i ett av de mest imponerande landskapen i Baskien, Urkiola Natural Park. Vi upptäcker hemligheterna bakom den berömda Idiazabal-osten när vi ser hur färskosten tillverkas. En del av ostmassan görs med en uppsättning träverktyg som återger förfädernas kunskap som sägs härstamma från stenåldern. Idiazabal är en av kronjuvelerna i baskisk gastronomi. För att en ost ska erhålla Idiazabal-beteckningen måste den tillverkas med särskilda traditionella metoder, med hjälp av obehandlad mjölk från den autoktona rasen (latxa-fåret), koagulera den med fårens jästmedel och minst två månaders mognad. Kännetecknad av sin ihållande och distinkta smak är det en balanserad och intensiv ost, med inslag av kryddighet, syra och rök (i de rökta varianterna). Idag lever hantverksmässig Idiazabal-ostproduktion, utförd av herdar i sina hyddor eller hem, sida vid sida med industriproduktionen, som också måste klara samma strikta kvalitetstester.

I den storslagna naturen gör vi en enkel vandring på Via Verde – den gröna vägen. Leden går längs den gamla järnvägslinjen som förenade Dudango med Arrazola. Längs vägen kommer vi att korsa stadsdelarna Martzaa och Xantixa, och vi kommer att njuta av stengårdarna och deras vidsträckta fält. Vi delar in oss i grupper och du bestämmer själv hur långt du vill gå. Där leden tar slut, stannar vi för en välsmakande picnic på baskiska specialiteter – självklart har vi med oss färsk Idiazabal också!

Fri eftermiddag i Lekeitio och middag på egen hand.

Dag 5Söndag 1 oktober – Vandra Camino De Santiago, prova txakoli på vingård och besök Gernika

Idag blir det vandring och vinprovning!

Camino Santiago, pilgrimsleden till staden Santiago de Compostela i nordvästra Spanien, är känd över hela världen. Med start i Pyrenéerna tar denna 850 km långa led olika rutter genom Spanien. En av dem korsar den norra delen av Baskien, och vi kommer att gå en del av en etapp. Med utgångspunkt i Zenarruza-klostret, en aktiv gemenskap av munkar bor fortfarande här, (som bland annat gör öl) kan vi gå en sträcka på cirka 5 km med spektakulär utsikt över de närliggande skogarna och Urdaibai naturreservat. Vår privata transport kommer att släppa oss vid klostret och hämta oss när vi är klara med promenaden. Vi delar in oss i olika grupper.

Efter vandringen, besöker vi vinmakaren Edna på en bodega som producerar txakoli, det berömda lokala baskiska vinet. Vi besöker vingården för att lära oss om tzakoli och, naturligtvis, prova denna mycket typiska produkt.

Vi besöker den historiska staden Gernika för lunch (på egen hand). Gernika blev berömt tack vare Pablo Picasso, vars utan tvekan mest kända verk är uppkallad efter staden och de brutala bombningarna som utfördes av nazisterna under det spanska inbördeskriget. Gernika är en nästan helig stad för det baskiska folket. Vi besöker reproduktionen av Picassos mästerverk ”Guernica” innan vi far tillbaka till hotellet i Lekeitio.

Gemensam avslutningsmiddag på hotellet på kvällen.

Dag 6Måndag 2 oktober - Txoko och hemresa

Vi har en lugn förmiddag i Lekeitio och njuter av ett sista dopp i Atlanten från den mjuka sandstranden. Efter utcheckning från hotellet åker vi till en tzoko som är belägen i de skogsklädda kullarna ovanför kusten. En tzoko är en matlagningsklubb som är unik för Baskien. Här avnjuter vi en lätt, smakfull brunch. En oförglömlig upplevelse!

Vi far sedan vidare till flygplatsen i Bilbao för hemresa till Stockholm på kvällen.

Programmet är preliminärt, ändringar kan förekomma. Expa Travel tar förbehåll vid ev. valutaändringar eller skrivfel.

Activage medlemsresor – hur är det att resa med Activage?
 • Resorna är anpassade för alla som är medlemmar på Activage.
 • Glädjen att resa och uppleva tillsammans.
 • Stora upplevelser utanför allfarvägarna.
 • Vandringar anpassade till alla som är medlemmar Activage.
 • Gemensamma och välsmakande måltider från det lokala köket.
 • Trygga och välordnade resor med flera ledare från Activage respektive Expa Resor.
 • Informationsmöte inför varje resa.
 • Återträff efter varje resa - återupplev resan och mingla med dina nya vänner.
Galleri
Datum & pris

Datum

27 september – 2 oktober 2023.

Pris

Totalpris från SEK  17200 per person, del i dubbelrum/lägenhet.

OBS! Begränsat antal platser! Max 26 deltagare.
De senaste tre resorna – till Cinque Terre, Menton och Gardasjön – blev fulltecknade. 

Priset är satt till en valutakurs om SEK 10,90 jämfört med 1 Euro. En förändring av valutakursen om mer än 3 % kommer eventuellt öka/minska totalpriset. Minsta antal deltagare för denna resa är 15 personer, max antal är 25. Priset är baserat på minst 15 personer per grupp. Vid färre deltagare kommer priset bli något högre eller så ställs resan in.

I resan ingår

 • Flygbiljett ToR Stockholm Arlanda – Bilbao (inkl en incheckad väska om max 23 kg + handbagage max 8 kg)
 • Övernattning på Hotel Silken Palacio Uribarren 3***. Del i dubbelrum.
 • Besök av Bilbao med tid för besök av Guggenheim-museet. 
 • Besök av San Sebastian med lokal guide. 
 • Besök av osttillverkning på gård uppe i bergen.
 • Besök av vingård med vinprovning. 
 • Vandringar i Bilbao, San Sebastian, Via Verde, Ruta del Pescado y Vino samt Camina del Santiago. 
 • 5 frukostar.
 • 2 luncher.
 • 4 middagar. 
 • Busstransfer från flygplatsen till Lekeitio.
 • Transport till alla utflykter.
 • Ledare från Activage och Expa Travel.
 • Resan täcks av resegaranti genom Kammarkollegiet.

I resan ingår inte

 • Måltider som inte anges ovan. 
 • Dryck till måltider. 
 • Personlig reseförsäkring (obligatorisk på våra resor).
 • Eventuellt enkelrumstillägg.

Enkelrumstillägg

Vid enkelrum tillkommer ett enkelrumstillägg på SEK 2.500 (500 kr per natt).  

Villkor

Villkor

Våra villkor finner du här.

Resegaranti

Expa Resor har ställt en resegaranti i enlighet med Resegarantilagen, vilket ger dig som konsument bästa möjliga skydd. Du kan kontrollera att vi har resegaranti på Kammarkollegiets hemsida (sök på ”Expa”).

Praktiskt

Utrustning

Komfortabla kläder for vandring
Bra joggingskor för vandring (ev kängor för vandring)
Kamera (kom ihåg att tömma minneskortet och ladda batteri före avresa)
Baddräkt, Solkräm, Solglasögon
Vattenflaska
Första hjälpen-kit i resestorlek
Kläder för kvällarna (casual)
Toalettartiklar
Varm jacka/tröja som används när vi stannar för lunch/picknick
Liten ryggsäck för vandring
Reseförsäkring, Pass

Temperaturen kan variera kraftigt. På hög höjd kan det bli rejält kallt.

Flyg & transfer

Flygtider: 

27 september 2023 Air France
Kl 06.05 Stockholm Arlanda – kl 12.45 Bilbao (via Charles de Gaulle).

2 oktober 2023 KLM
Kl 17.15 Bilbao – kl 22.55 Stockholm Arlanda (via Amsterdam). 

Flygbiljetter skickas ut elektroniskt ca 7 dagar före avresa. Vi reserverar oss för tillägg i pris och förändring av resedatum. Om pris stiger och/eller flygdatum ändras har du rätt att återfå din deposition. 

Bagage

Ta gärna med en liten ryggsäck som du kan bära när du vandrar. I ryggsäcken packar du regn-/vindjacka, solkräm och eventuellt en extra tröja.

Villkor

Du kan registrera dig här, eller på mail / telefon. Registreringen är bindande och anmälningsavgiften återbetalas inte vid avbokning från kund. Läs mer om våra villkor här.

Reseförsäkring

Reseförsäkring är obligatorisk på våra resor. Läs mer här.

Om du är under pågående medicinsk utredning som kan påverka din fysiska förmåga, ber vi dig kontrollera med din vårdgivare om ditt deltagande i resan.

Karta

Boka