1.820.3345.33 hello@expatravel.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Rengör din cykel

Rengör din cykel för våren

Våren är äntligen här och det börjar bli dags att hitta cykeln igen. MEN … kom du ihåg att tvätta, smörja, polera och göra den klart för vintern? Inte? Då har du tur, för här är några enkla men användbara tips om vad du ska göra för att få ditt smycke på två hjul redo att kyssa asfalten igen. Eller kanske du trivs bäst på stigar? 

Steg för steg

Du kan gärna köpa dyra rengöringsmedel och snygga borstar, men det är egentligen onödigt. Och fruktansvärt dyrt. Om du, som jag, ska hålla 3-4 tävlingscyklar i form, är det ingen mening att använda tvål för 100 kronor per liter. Vanliga hushållshjälpmedel ger samma resultat. 

Först och främst förtjänar din trogna träningspartner en ordentlig tvätt. Och med det menar jag tvål och vatten. Skippa högtryckstvätten, du riskerar bara att tvätta bort fett där det faktiskt borde vara fett. Ta fram trädgårdsslangen om du har möjlighet, alternativt använd en hink med vatten. Skölj bort damm och eventuellt spill. Ta sedan fram vanligt och en bra svamp eller trasa. Spraya på diskmedel, tvätta med svampen och skölj av. Ta gärna ena sidan av cykeln åt gången. Se till att tvätta insidan av gaffelbenen, under sätet och på undersidan av det nedre röret / vevhuset.

Om du inte har en sprayflaska med diskmedel tillgänglig kan du blanda en hink med diskmedel eller grönsåpa för tvätten. Undvik bara rengöringsmedel med slipmedel som t.ex. Cif. Det förstör lacken på ramen.

När du har tvättat hela cykeln (läs ramen, styret, etc.) är det dags att gå över till drivlinan. Hitta en gammal diskborste (eller ta den som redan finns i köket och köp en ny till mamma / pappa. Det kostar mindre än 20 kronor i butiken …). Spraya diskmedel på kassetten, hela kedjan och vevdrivningarna. Sedan går du över med borsten. De styva borsten gör det lättare för dig att komma mellan kugghjulen bak. Låt borsten göra jobbet. Låt sedan tvålen arbeta några minuter innan du sköljer av den. 

Om kugghjulen och kedjan inte blir tillräckligt rena av detta rekommenderar jag att du tar bort kedjan (görs med en kedjebrytare om kedjan inte har ett snabblås – så kallad Missing Link). 

Kassetten på bakhjulet tar du bort med en kedjepiska och kassettnyckel. Om du inte har det här, skaffa det på din lokala cykelbutik. Det här är billiga verktyg som kan spara mycket pengar på verkstadskostnader. Dessutom får du en cykel som är skinande ren och – och vem gillar inte gillar synen och ljudet från en välskött cykel – ljudet av en väloljad drivlina. 

Bra underhåll av kedjan och drivlinan kan också spara onödigt slitage på vägen, mycket kraft kan gå förlorat i långsam och illa smörjd drivlina! När du har tagit bort kedjan och kassetten kan du lägga den i en hink (använd inte tvättstället som kommer att användas för golvtvätt senare …) och fyll på med avfettningsmedel tills kedjan och kassetten är täckt. Låt det stå ett tag, gärna över natten, innan du tar en ny runda med borsten. Skölj noggrant med vatten och torka före du monterar allt ihop igen. Kom ihåg att kedjan nu måste smörjas väl – helst i två eller tre omgångar för att säkerställa att alla länkar är tillräckligt smorda.

När drivlinan är ren är det dags för däcken. Ta bort däcken och ta ut slangarna. Kontrollera däcken noggrant för sprickor och tecken på att gummit är gammalt eller slitet. Kontrollera insidan av däcket för eventuella sandkorn, småsten eller något annat som inte borde finnas där. Byt gärna slangen. Även om den ser snyggt ut har det förmodligen stått med luft i sidan förra året. För att se till att de håller, bör de bytas ut ändå på våren. Aktiva cyklister byter gärna både däck och slangar före säsongens första runda. På så sätt ser du till att inga obehagliga överraskningar dyker upp under vägen. Ta en torr trasa och torka väl inuti fälgen. Det måste vara torrt och rent där. Tips: Före montering rekommenderar jag att du strör lite talkpulver inuti däcket. Babytalken fungerar bara bra! Detta säkerställer att däcken och slangarna inte klibbar ihop. Sätt tillbaka hjulen och pumpa däcken till rätt tryck.

Kontrollera därefter att bromsarna är i ordning. Byt ut eventuella slitna bromsbelägg. Då ser du till att cykeln är i toppskick. Få saker är värre än att inte vara helt säkra på att bromsarna fungerar…

Slutligen, kontrollera växlarna. Om du inte har ett mekställ för cykeln kan du till exempel få hjälp av din man / fru / sambo / granne för att hålla upp bakhjulet. Om du har tre kedjedrev fram (typisk mountainbike), placera kedjan på det mittersta drevet. På en landsvägscykel, placera kedjan på den mindre av de två främre dreven. Växla sedan sedan ner till det minsta drevet bak. Dra pedalerna runt när du växlar upp genom alla växlar. Om det fungerar bra, det vill säga växlarna går lätt upp och ner, är allt ok. Om inte, så justerar du växlarna eller får byta växelkablar. Det här är lite för omfattande för att beskriva här, så om du inte har gjort det tidigare rekommenderar jag att du kontaktar den lokala cykelbutiken och får hjälp där. Om du vill fixa det själv (det är inte svårt när du har gjort det) finns det många bra videos på Google och Youtube. För de främre växlarna gäller egentligen samma rekommendation. Kontrollera att kedjan går enkelt upp och ner mellan kugghjulen.

Ren glädje – njut av våren!

En nytvättad och väloljad cykel är nästan som att få en ny cykel. Ta dig gott om tid nu, så får du många timmar av problemfri glädje av din cykel.

Och det är vad det handlar om, eller hur; glädje över att kunna vara aktiv, känna vårluften mot ditt ansikte och ser fram emot att det snart äntligen är dags för shorts och en tröja igen? Kanske kommer du snart på resa med oss?

Oavsett din motivation är; njut av våren till fullo, nu är den här!

Rengör cykeln till vårsäsongen