1.820.3345.33 hello@expatravel.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Cykelresa i Côte d’Azur och Provence

Kolbotn Cykelkubb till Provence

Det är viktigt att upprätthålla goda traditioner. Kolbotn Cykelklubb har som tradition att cykla tillsammans vartannat år. Det har varit resor till Dolomiterna, Alperna och Pyrenéerna där stora cykelupplevelser har varit i centrum. Denna gång var det Côte d’Azur och Provence fick besök av de berömda cyklisterna från Kolbotn.

Vi börjar vår resa i Nice vid det blå och soliga Medelhavet. Côte d’Azur, eller Rivieran om du så vill, är ett eftertraktat resamål som bjuder på förstklassig cykling. Efter att några småturer på lokala cykelvägar beger vi oss västerut, via Gorges du Verdon, små idylliska byar, vingårdar och de frodiga kullarna i Provence, där målet är Mont Ventoux. Detta ikoniska berg känt från Tour de France finns på många cyklisters “to-do-lista”, både på grund av bergets cykelhistoria och dess majestätiska läge.

Dag 1: Resdag och Col de Vence

Knallblå himmel och sol möter oss vid ankomsten till Nice. Vi bor i utkanten av Saint-Paul-de-Vence, en liten by med vacker panoramautsikt över den franska Riveran. Här är det nära till Col de Vence, som är mest känd från Ironman Nice och cykelturen Paris-Nice.

Området där vi cyklar är i hjärtat av Alpes-Maritimes och kännetecknas av läget mellan Alperna och Medelhavet. Landskapet är varierat och spektakulärt. Här finns allt från skidcenter till vackra stränder. För oss cyklister är området perfekt jämfört med många lugna vägar i varma klimat, med möjlighet till kaffestopp i de många små byarna som ligger i bergssluttningarna.

Vi cyklar från hotellet och kommer nästan omedelbart in i Col de Vence där vi klättrar uppför i 10 km till 962 m. På vägen till toppen har vi en fantastisk utsikt över Medelhavet, och även om vi är angelägna om att komma upp snabbt, är vi tvungna att stanna för att njuta av utsikten. Väl över toppen når vi staden Coursegoules och så småningom Gréolières där vi tar ett kaffestopp i solen.

På vägen tillbaka till hotellet får vi en kul nedförsbacke genom de dalgångarna. Här är många små gömda skatter av naturupplevelser, som Saut du Loupi-vattenfallet nära Gourdon. Den första dagen har gett oss en uppvärmning och en smak av vad vi kan förvänta oss resten av veckan.

Dag 2: Col d’zeze och Col de Madone

Tour de France har sin Grand Départ från Nice 2020. De två första etapperna börjar i Nice och går bland annat till Col d ‘Eze och Col de Turini. Col d ‘Azze ingår ofta i Tour de France och Paris-Nice. Col de Madone är kanske den mest berömda toppen i Côte d’Azur, även om den sällan eller aldrig ingår i cykling. Cowboyen Lance Armstrong testade formen här på sina otaliga träningsresor. “Madone” har blivit ett av de starkaste varumärkena efter att Trek lanserade sin toppmodell med detta namn 2003.

För oss börjar turen längs Promenade des Anglais till Nice centrum. Det blir ett tidigt kaffestopp i Cafe du Cycliste-butiken vid hamnen, innan vi fortsätter över Grande Corniche där stigningen upp till Col d’Èze börjar nästan omedelbart. Även här är utsikten formidabel med korta avstånd mellan hav och berg. Vi går ner mot kusten igen  till den pittoreska staden Menton på gränsen till Italien. Här börjar stigningen upp mot Col de Madone. Värmen försvinner i mitten av september, men detta är en bra tid att resa hit. Det är utanför högsäsong vilket betyder betydligt mindre turister och trafik. Efter att ha passerat flera vackra byar som Eze och Sainte-Agnes, njuter vi av ett längre lunchstopp i Peille. Med magen full av pannkakapizza (Pizza Crepe) tar vi oss an mindre kända Cols som Col de Châteauneuf och Aspremont som Tour de France ska över mer än tre gånger på den första etappen 2020. En lång och upplevelserik dag på cykeln belönas med en kall öl på hotell.

Dag 3: Monaco

Vädergudarna bestämde sig för att visa sig från sin sämsta sida den här dagen. Alla dystra väderprognoser slog in och regnet öste ner hela dagen. Medan vissa tog en vilodag, beslutade andra att ta en kortare cykeltur än planerat. Vi ville besöka Monaco och den här gången tog vi Basse Corniche ut från Nice längs kusten förbi glamorösa stränder och hotell. Även i regnväder var detta en fantastisk tur. Basse Corniche är förmodligen den av de tre vägarna från Nice österut som har mest trafik. Dessutom är cykling i Furstendömet Monaco relativt kaotisk, med alla vägar och tunnlar i världens näst minsta land uppmätt i område. Det var stort att cykla genom tunneln där Formel 1-loppet körs och sedan ta en sväng till det fashionabla Casino de Monte-Carlo. Monaco har många cykelproffs och är en perfekt utgångspunkt för skattefria och vanligtvis soliga cykelturer i området.

Dag 4: Col de Braus och Col de Turini

Detta är en dag som många av oss hade sett fram emot och av goda skäl. Dagens resa går i ett av de bästa cykelområdena som finns att erbjuda. När du dessutom vaknar upp till klarblå himmel och sol inser du att detta kommer att bli en bra dag. Dagens huvudmål är Col de Turini med 24 km kontinuerlig klättring och 1250 höjdmeter. Både Col de Braus och Col de Turini har varit med i Tour de France, och särskilt de senare är kanske mest kända från Monte Carlo-Rallyt. Top Gear utsåg sträckan till en av de 10 bästa vägarna att köra. Området ligger nära gränsen till Italien och har haft sin beskärda del av krig och konflikter, vilket kan förklara det italienskklingande namnet Turini. Toppen kan nås från tre olika håll, där den vi tar är deras favorit. Col de Braus är mest känd för sina serpentinsvängar byggda i trappformation.

Vi börjar cykeldagen med att ta Moyenne Corniche (medelvägen) ut från Nice. Denna väg tar uppför trevliga stigningar med vacker utsikt över staden Eze, förbi Monaco och upp till charmiga Peille. Efter en utförssträcka mot L ‘Escarène börjar vi klättra upp Col de Braus från sydväst, detta är den mest klassiska riktningen och vi får 10 km med i genomsnitt 6%. Efter en lång nedförsbacke når vi staden Sospel där vi äter lunch. Bra att ha något i magen när vi nu tar oss an Col de Turini. Det är alltid svårt att välja och jämföra höjdpunkter på en sådan resa, men Col de Turini är definitivt högt på listan. Denna plats måste bara upplevas! Särskilt partiet med alla serpentinsvängar upp/ner mot Lucéram är helt enkelt fantastiskt. Efter en dag med många höjdmeter är vi glada över att det är nästan 60 km nedför/platt tillbaka till hotellet.

Dag 5: Nice- Mazan

Efter en tidig frukost checkar vi ut från hotellet och packar följebilen när vi flyttar till en ny plats. Vi gör detta genom att cykla från Nice västerut mot Provence och Mont Ventoux. Det kommer att bli en lång dag på cykelsadeln, där vi åker genom ett mäktigt varierat landskap och några av Frankrikes vackraste nationalparker. Vi börjar dagen på tuffast tänkbara sätt med att klättra uppför Alpes-Maritimes, denna gång Col de l’Ecre via Guordon. Vi säger ett sista farväl till utsikten över Medelhavet och lägger oss alla på rulle bakom den tempostarka Kjell Magnus – som med god fart drar Kolbotn-tåget allt närmare dagens mål: staden Mazan. Lyckligtvis har vi en följebil den här dagen och det gör gott med cola och baguettstopp längs vägen i värmen. Expa Resors Anna Lena och Nicolas hade som vanligt ordnat allt på bästa sätt.

Vi är nu i hjärtat av Verdon National Park med robusta klippor, spektakulära dalar och turkosa sjöar. Fantastiskt vackert! Gorges du Verdon är något av det finaste Frankrike har att erbjuda och kallas ofta Europas Grand Canyon. Området runt Georges du Verdon är ett äventyrsparadis med aktiviteter som klättring, kanjon, forsränning och skärmflygning. Dessutom finns det många vackra vandringsleder och cykelleder. Den turkosa floden Verdon har under miljoner år grävt en djup klyfta genom de grova kalkstensklipporna som sträcker sig flera hundra meter ovanför dalen. Den mest fotograferade delen av kanjonen är där floden rinner ut i den konstgjorda sjön Lac de-Sainte-Croix. Vi stannar här för att fylla på med vatten och näring. Vi måste vidare, och efter att vi passerat genom Gorges du Verdon där vägarna klamrar fast på bergssidorna ser vi nu en förändring av terrängen och naturen när vi nu går in i Luberon-området. Parc Naturel Regional du Luberon är ett frodigt jordbruksområde och de vackra byarna i Regional Park är välkända utanför Frankrikes gränser. Kända byar som Gordes, Roussillon, Bonnieux, Menèrbes, Lourmarin. Det är förmodligen det som mest förknippas med Provence, med röda vallmoängar, lila lavendel, gröna vinstockar och blå himmel. Här stannar vi och när vi närmar oss Mazan och efter en lång dag ser vi Mont Ventoux vänta på oss i fjärran …

Dag 6: Mont Ventoux

Vi har kommit till den dag som många har väntat på. Låt oss testa Mont Ventoux! Mont Ventoux är en av de största klassikerna inom cykling och har samma status om Galibier och Tourmalet. Med sina 1911 meter är den välvårdad i terrängen och har fått namnet “Giant in Provence”. Vi börjar dagen från vårt fantastiska hotell Château de Mazan. Vi är otroligt lyckosamma med vädret denna dag. Mont Ventoux betyder “blåsigt berg” och är ofta utsatt för storm. Den här dagen, å andra sidan, är det perfekta cykelförhållanden, varmt men inte för varmt och helt vindstilla. Vi får en kort uppvärmning på 10 km innan vi når Bedoin där stigningen upp till Mont Ventoux börjar. Mont Ventoux har HC-status och ger oss 21,4 km med i genomsnitt 7,6%. I början cyklar vi genom öppen jordbruksmark med en något snällare stigning, där vi ser toppen på avstånd. Gradvis blir det brantare med mer vegetation och skog, där stigningsprocenten når sitt maximum på 12% och långa delar på 9%. Med 6 km kvar till toppen öppnas det mer och vi kommer till Chalet Raynard. Härifrån och upp är också den bästa utsikten en klar dag som denna. Massor av kalksten gör att allt påminner om ett månlandskap. Vi passerar Tom Simpsons Memorial när det är 1 km kvar.

Fakta om Mont Ventoux

Mont Ventoux har varit på Tour de France 16 gånger sedan 1951 och kanske hittar vi det på programmet 2020? Mont Ventoux har varit bakgrunden för många dramatiska händelser i Tour de France. Den engelska cyklisten Tom Simpson dog här 1967 efter en blandning av trötthet, överhettning, amfetamin och alkohol. År 2016 förkortades Mont Ventouxs ben med 6 km dagen innan, efter en prognos för extrem vind i toppen. Scenen avslutades sedan vid Chalet Reynard på 1435 meter och vi minns väldigt bra bilderna av Chris Froom som springer uppför backen efter en krasch med en motorcykel som kört in i  publikmassan.

Dag 7: Mazan – Aix-en-Provence och hem

Efter en vecka är det dags att åka hem. Dagens tur visar Provence från sin bästa och mest klassiska sida. Tour de France har passerat Luberon-området och Aix-en-Provence ett antal gånger. Aix-en-Provence, som grundades år 122 f.Kr., är också värd för Ironman Circus med en 70,3 i slutet av maj. De små vägarna med lite trafik, landsbygden och den mysiga atmosfären ger oss ett trevlig och minnesvärd avslutning på resan. Det är en väldigt glad grupp som sätter sig på flyget hem och vi har traditionsenligt redan inlett diskussioner om var resan ska gå 2021. Du kan se film från resan här:

Önskar du mer information om resan?

Fyll i fälten ovan och tryck på "JA, TACK"-knappen så kontaktar vi dig.