Program 2019-01-07T14:55:19+02:00

Program Tour de France 2019

Tisdag 23 juli – Dag 1: Resdag

Samling på flygplatsen i Geneve där transfer väntar för resa till Les Deux Alpes där vi ska tillbringa de två första dagarna. Bussturen tar ca. 3 timmar.

Incheckning på Hôtel Mercure les Deux Alpes.

Cyklarna justeras individuellt vid leverans och kanske finns det tid för en liten provtur i närområdet.

Supportergänget har möjlighet att lära känna området lite bättre.

Gemensam välkomstmiddag på kvällen.

Program Tour de France 2019

Onsdag 24 juli – Dag 2: Alpe d’Huez och Les Deux Alpes

Cyklister:

OBS! De som väljer att cykla denna dag, kommer inte att följa loppet på nära håll. Medan cyklisterna går i mål i Gap, några mil längre söderut, väljer vi istället att cykla upp för legendariska Alpe d’Huez! Detta gör vi genom att cykla direkt från vårt hotell Mercure Les Deux Alpes.

De första 18 km går i nedförsbacke i dalen ner mot Le Bourg-d’Oisans. Denna lilla by har blivit ett cykelmecka i de franske alperna, allra mest på grund av att den markerar starten på Alpe d’Huez, men också för att de andra klassikerna som Col du Galibier, Col du Glandon, Col de la Croix de Fer, Col du Lautaret, Col d’Ornon, Col d’Izoard och Col du Madeleine ligger i närheten. Här finns det mycket fin cykling att välja mellan!

Vägen upp till skidorten Alpe d’Huez är 13,8 km lång med en stigning på 8,1%. Den bjuder på 21 serpentinsvängar med skylt på namnet på vinnarna för varje etapp som avgjorts här. När vi når toppen på 1850 m.ö.h gör vi ett kaffestopp/lunchstopp innan vi tar samma väg tillbaka och då nästan helt i nedförsbacke.
Innan kurva nr. 6 tar vi till vänster på D211A mot Auris en Oisans. Denna väg slingrar sig längs bergssidan som en långsträckt balkong med en fantastisk utsikt mot dalen. Härefter kommer vi till den lilla insjön Lac du Chambon, som markerar starten på klättringen tillbaka upp på Les Deux Alpes. Les Deux Alpes ger oss ca 10 km med 6,1% stigning till hotellet på toppen, där vi kanske får se målgången på TV med en iskall drink i handen.

Rutt: Alpe d’Huez och Les Deux Alpes.

Detaljer: 70 kilometer och ca. 2500 höjdmeter

Målgång: Gap

Tour de France etapp 17: https://www.letour.fr/en/stage-17

Supportergänget

Efter frukost sätter vi kurs söderut. Dagens TdF-etapp är en kuperad etapp på 206 kilometer från Pont du Gard till Gap. Pont du Gard är en romersk bro på över 3 våningar med valvgångar över älven Gardon, som finns med på UNESCOs världsarvslista. Här startar alltså dagens TdF-etapp!

Vi kör med buss till målgången i byn Gap, där det kommer att vara liv och rörelse i väntan på cyklisternas målgång.

Middag på egen hand.

Torsdag 25 juli – Dag 3: Col du Lautaret, Col du Galibier och Lacets de Montvernier

Cyklister:

Frukost och utcheckning från hotellet.
Idag startar cirkusen på allvar då vi följer Tour de France på nära håll och bitvis cyklar på delar av samma lopp som cyklisterna. Och inte minst ska vi över Col du Galibier på 2645 m.ö.h!

Medan cyklisterna startar i Embrun Col de Vars och Col d’Izoard, cyklar vi från hotellet ner från Les Deux Alpes. Vid Lac du Chambon tar vi denna gång österut ca. 23 km uppåt i relativt behaglig stigning mot Col du Lautaret på 2057 m.ö.h. Här kommer vi in på den officiella Tour de France-rutten, där vi cyklar i samma lopp de sista 8,5 km med 6,9 % stigning upp till toppen av Col du Galibier. Här blir det garanterat massor av folk och god stämning!

De som önskar kan finna en plats att stå på, för att se cyklisterna passera på vägen mellan Col du Lautaret och målgången i Valloire. Från hotellet till toppen av Galibier är det ca. 43 km. Oavsett vilket tempo eller rutt du väjer, samlas vi alla i morgondagens startområde i Saint-Jean-de-Maurienne, där vi tar bussen till en ny övernattningsplats.

För dem, som önskar en längre dag på cykeln, är det möjligt att välja en lite längre rutt. Vi får då klättringen upp på Lacets de Montvernier med oss som en bonus. Kanske har du tidigare sett denna fina backe på fotografier. 18 serpentinsvängar, som slingrar sig upp för bergssidan, komprimerat på bara 3,8 km med 8,5 % stigning. Vi cyklar upp till kapellet och tar oss på samma väg ner till Saint-Jean-de-Maurienne.

Rutt: Col du Lautaret, Col du Galibier och Lacets de Montvernier

Detaljer kort rutt: 95 kilometer och ca. 2200 höjdmeter

Detaljer lång rutt: 111 kilometer och ca. 2500 höjdmeter

Målgång: Valloire

Tour de France etapp 18: https://www.letour.fr/en/stage-18

Supportergänget:

Frukost och utcheckning från hotellet.

Det blir både Izoard (2777 m.ö.h) och Galibier (2645 m.ö.h) på en och samma etapp! Dagens TdF-etapp är på 207 km och startar i Embrun med målgång i Valloire.

Vi kommer att ha en tidig avresa från hotellet och försöka ta oss upp på toppen av Galibier. Där får vi uppleva en ordentlig bergsetapp. Det kommer troligen att vara livligt i bergen.

Efter det att cyklisterna har passerat, tar vi oss ner till bussen och sätter kurs mot vårt hotell i Valmorel lite söder om Albertville.

Incheckning på Hotel du Bourg.

Tour de France 2019

Fredag 26 juli – Dag 4: Col de l’Iseran och Montee de Tignes

Cyklister:

Målet för dagen är vintersportorten Tignes, där cyklisterna kämpar om seger i en backavslutning på en kort och garanterat underhållande etapp med nummer 19. Både Tour de France cyklisterna och vi, ska högt upp denna dag, närmare bestämt upp på majestätiska Col de l’Iseran på 2770 m.ö.h!

Efter en tidig frukost på vårt nya hotell – Hotel du Bourg i Valmorel åker vi buss till Bourg Saint Maurice. Här sätter vi oss på cykelsätet och tar nästan omedelbart tag i Frankrikes längsta klättring på 48 km och 4,1 % upp till Col de l’Iseran. Medan cyklisterna tar sig upp på Col de l’Iseran från söder, tar vi oss istället upp norrifrån. Förhoppningsvis tar vi oss upp till toppen innan rutten stängs. På väg upp till Col de l’Iseran ska vi igenom Val-d’Isère, som är känt från både OS, VM och världscups-arrangement inom alpint.

Efter att ha nått upp till toppen på 2770 m.ö.h – den högsta bergspassagen i Europa – tar vi samma väg ner tillbaka. När vi kommer till den vackra insjön Lac du Chevril, tar vi till vänster upp på D87A mot Tignes. Här väntar samma backavslutning som för cyklisterna, med ca. 5 km och 7.% stigning in till målområdet. Efter målgång tar vi buss tillbaka till Hotel du Bourgi Valmorel.

Önskar man mindre tid på cykeln denna dag, utan att cykla helt upp på Col de l’Iseran är det möjligt att ta av rätt upp till Tignes.

Rutt: Col de l’Iseran och Montee de Tignes

Detaljer kort rutt: 30 kilometer och ca. 1500 höjdmeter

Detaljer lång rutt: 76 kilometer och ca. 2900 höjdmeter

Målgång: Tignes

Tour de France etapp 19: https://www.letour.fr/en/stage-19

Supportergänget:

Efter frukost på hotellet sätter vi kurs mot Tignes, där målgången i dagens TdF-etapp ligger.
Ännu en gång väntar en hård etapp från Saint-Jean-de-Maurienne. Etappen är på endast 123 kilometer men å andra sidan är den mycket utmanande och tuff! Cyklisterna ska över den högsta asfalterade övergången i Alperna – Col de l’Iseran på 2770 m.ö.h.

Det är åttonde gången denna stigning är med på TdF-kartan och andra gången, som de ska korsa IÌseran från söder, vilket självklart är den svåraste sidan. Etappen avslutas på skidorten Tignes.

Eftersom etappen är så kort och det är så många berg som ska korsas, kan det hända att några av cyklisterna kommer att ”ryka” på denna etapp. Vi ska se etappen vid den sista stigningen upp till Tignes. När cyklisterna har passerat åker vi tillbaka till hotellet, Hotel du Bourg.

Middag på egen hand.

Lördag 27 juli – Dag 5: Val Thorens och Col de Madeleine

Cyklister:

Detta är den sista cykeldagen för oss och även den sista bergsetappen på årets Tour de France – i dag avgörs vem, som vinner den gula tröjan. Vi ska få med oss all dramatik på nära håll i en kort etapp med mycket klättring och spännande backavslutning. Ännu en gång ska vi över 2300 m.ö.h, denna gång upp till Europas höst belägna skidort, Val Thorens.

I dag startar vi cyklingen från Hotel du Bourg i Valmorel. Från hotellet är det 16 km nedförsbacke, och lite plattare terräng in till Moutiers, som kommer att vara ett slags basläger för dagen. Här kommer vi in på den officiella Tour de France-rutten där vi ska cykla i samma lopp de nästa 36 km med 5,2 % upp till toppen av Val Thorens. På väg upp kommer det att vara massor av supportrar och god stämning. Kanske finner man en plats, där man önskar att stå och se cyklisterna passera. Man kan även stå vid målgången i Val Thorens eller följa loppet nere i Moutiers. Oavsett viket alternativ du väljer, samlas vi alla nere i Moutiers efter målgången.

För dem, som fortsatt har lite krafter kvar och, som hellre vill cykla än att följa loppet, är det självklart möjligt att ta sig en extra tur uppför klassikern Col de Madeleine. Från Moutiers tar vi oss norrut ner i dalen i riktning mot Albertville och tar till vänster på D213. Här startar klättringen till Col de Madeleine på ca 28km med 5,4% upp till 1993 m.ö.h. På toppen kan vi njuta av en fantastisk utsikt över området innan vi tar oss ner till Moutiers igen.

Rutt: Val Thorens och Col de Madeleine

Detaljer korta rutten: 84 kilometer och ca. 2100 höjdmeter

Detaljer långa rutten: 150 kilometer och ca. 3900 höjdmeter

Målgång: Val Thorens

Tour de France etapp 20: https://www.letour.fr/en/stage-20

Supportergänget:

Efter frukost gör supportergänget sig klara för den sista bergsetappen i årets Tour de France. Detta är den sista dagen som cyklisterna kan knipa sekunder för att vinna den gula tröjan.

Etappen går från Albertville (OS-byn 1992) till Val Thorens, den högst belägna skidorten i Europa. Så cyklisterna står framför en hård, men kort bergsetapp på endast 131 kilometer.

Etappen kommer att bli den tredje bergsetappen med målgång på över 2000 meter i årets Tour de France. Sammanlagt ska cyklisterna klättra 4450 höjdmeter på denna etapp.

Vi i supportergruppen kommer att starta dagen i Albertville, för att därefter försöka att ta oss upp till den sista klättringen till Val Thorens för att se cyklisterna där. Vi kommer inte att riskera att bli fast, ståendes i dalen, eftersom vi ska hinna till TGV-tåget till Paris senare på kvällen. Efter att cyklisterna har passerat, sätter vi kurs mot tågstationen i Chambery. Vi ankommer till hotell Mercure Paris Gare de Lyon relativt sent på kvällen och hoppar rätt i säng, för att vara klara till den sista etappen under morgondagen.

Middag på egen hand.

TdF 2019

Söndag 28 juli – Dag 6: Paris och målgång på Champs Elysées

Både cyklister och supportergänget startar dagen lugnt med en sedan och lång frukost på hotellet, innan vi tar tåget till ‘‘Norskesvingen’‘Norskesvingen’ är känd för sin stämning före ryttarna passerar. Precis bakom kurvan ligger det en restaurant som kommer vara vår bas för dagen.

Efter att cyklisterna har kommit i mål, tar vi oss tillbaka till hotellet för en avslutningsmiddag på en trevlig restaurang i närområdet.

Måndag 29 juli – Dag 7: Hemresa

Lång, god frukost och utcheckning från hotellet innan kl. 12:00. Bagaget lämnar vi på hotellet.

Sista dagen i Paris – i dag kan du uppleva Paris på egen hand. För dem av er som önskar att göra något tillsammans, erbjuder vi en båttur på floden Seine med lunch (pristillägg).

Avresa med buss från hotellet till flygplatsen kl. 17:00.

Expa Travel reserverar sig för skrivfel och valuta-/prisändringar. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.

   Skicka artikeln som PDF