Program 2019-01-22T09:26:37+02:00

Program cykelresa i de spanska Pyrenéerna

 

Dag 1. Resdag

Upphämtning på Barcelona flygplats. Därifrån tar vi buss, med kurs mot byn Ainsa. Räkna med ca 2,5 – timmars transfer. Kort lunchstopp på vägen (inte inkluderat i priset).

Väl på hotellet, använder vi tiden före middagen till att justera cyklarna invidviduellt. Kanske finns det tid och möjlighet för en liten provtur i området. Det är även möjligt att ta en liten tur runt den mysiga, lilla byn på egen hand.

På kvällen samlas vi på hotellets restaurant för en gemensam välkomsmiddag, med lokala specialiteter.

Upplev Pyrenéernas solsida från cykelsätet.

Dag 2. Ainsa – Torla. Ca 55 km / ca 1.650 höjdmeter

Vi startar den första cykeldagen med att följa dalen över älven norrut, fram till foten av berget. Härifrån följer vi en mindre bergsväg, som tar oss upp mot 1.400 m.ö.h – fantastiskt vacker natur!

Längs vägen passerar vi flera byar, som ligger utanför allfarvägarna och, som de senaste åren har blivit mer eller mindre avbefolkade. Vi stannar självklart till på vägen för att äta lunch.

Så småningom ankommer vi till nationalparken Ordesa. Då står vi på toppen av glaciären/berget – spektakulärt! Dagen efter är det dags för en vandring på bergssidan av just denna glaciär…

Vi fortsätter sedan nedför berget och in i nästa dal, för att cykla upp mot den medeltida byn Torla. Nu är vi inte långt ifrån den franska gränsen.

Incheckning och lite tid på egen hand, innan vi samlas för en härlig middag på en lokal restaurant.

Pyrenéerna

Dag 3. Spektakulär vandring i nationalparken Ordesa – eller cykeltur

Idag bestämmer du själv om du vill följa med på en vandrings- eller cykeltur.

Vandring
Vi börjar dagen med att fördela dagens picknick (mat/dryck) i våra ryggsäckar. Det blir lite skinka, lokala ostar, salami, olivolja, bröd osv. Minibussar väntar på att köra oss de första 10 kilometrarna in på glaciären – där vägen tar slut. Här börjar vandringen. Vi klättrar upp längs fjällsidan, vidare längs juvet, hela tiden med en fantastisk utsikt över dalen. Turen går vidare på smala stigar längs bergssidan. Detta är en av de vackraste vandringar, som vi i Team Expa har gjort, inte helt olikt Dolomiterna.

Efter ca. 2-3 timmar stannar vi och dukar upp en härlig picknick vid älven. Vi kan sedan välja om vi vill följa älven tillbaka eller om vi vill fortsätta på en, kanske än mer spektakulär, väg. Oavsätt val av väg, kommer vi vartefter att komma tillbaka ner till älven och följa den fram till minibussarna. Här finns även en restaurant med alla faciliteter. Det här blir en varndring, som vi kommer att minnas för en lång tid framöver!

Vandringen tar ca. 5-6 timmar. Kort bilväg tillbaka till Torla och vårt hotell, där en god middag väntar på en lokal restaurant.

Cykeltur
Dagens cykeltur går mot den franska gränsen och byarna Tramacastilla och Panticosa – båda på den spanska sidan av gränsen. Här gör vi ett lunchstopp, innan vi cyklar tillbaka till Torla för att äta middag tillsammans med vandringsgänget.

cykelresa i de spanska Pyrenéerna

Dag 4. Torla – Murillo. Ca 100 km / ca 1500 höjdmeter nedåt …

I dag cyklar vi söderut, med de majestätiska bergen i ryggen och med solen i ansiktet – i det område som kallades “förpyrenéerna” framför oss. Målet med turen är den lilla byn Murillo. Efter lite klättring i början av etappen, går sedan de flesta av dagens 100 km nedför. Kuperat, vackert landskap genom dalar och glaciär mot Murillo.

Väl framme i Murillo checkar vi in på vårt hotell och får lite tid vid poolen, innan en välförtjänt middag väntar.

cykelresa i Pyrenéerna

Dag 5. Murillo – Huesca. Ca 72 km / ca 1000 höjdmeter

Idag föjer vi bergen österut. Längs vägen gör vi några avstickare, bland annat till byarna Joarre och Santa Eulaulia de la Pena (för dem som önskar).
Sedan går turen vidare ned mot mot den lite större byn – provinshuvudstaden Huesca. Detta är första gången på resan, som vi stannar till i en större by. De sista kilometrarna kommer därför att bli lite mer trafikerade än de, som vi tillryggalagt de tidigare dagarna.

Vi får några timmar på egen hand för att utforska byn, innan vi äter middag tillsammans på en lokal restaurant.

Expa Travel - Your Journey

Dag 6. Huesca – Alquesa. Ca 72 km / ca. 1200 höjdmeter

Byn Alquesa ser ut att vara tagen ur medeltiden men byn har under den senaste tiden utvecklats till ett centrum för utomhusaktiviteter. Med berg, som går enda ner till byn och med en älv som i hundratals år har grävt en djup glaicär genom berget – har detta område blivit känt för sin canyoning och sina vandringsturer. Vi cyklar genom ett landskap med de mäktiga Pyrenéerna på den enda sidan och de frodiga slätterna på den andra sidan. Fantastiska cykelvägar genom ett vackert landskap. Här går det både upp- och nedför.

Framme i Alquesa cyklar vi in i byn, innan vi fortsätter vidare till hotellet, som ligger utanför byn.

Incheckning och lite avkoppling, innan det är dags för den härliga, gemensamma middagen.

Spektakulär cykeltur i de spanska Pyrenéerna

Dag 7. Rundtur i Alquesar. Eventuellt ledig dag för dem, som önskar.

Idag har vi lagt upp en fin cykeltur i området runt Alquesar. Vi räknar med en tur på ca 45 – 65 km.

Byn är en känd plats för äventyrssport som exempelvis glaciärvandring. Folk kommer långväga ifrån för att gå på vandringar i detta område. För dem av er, som önskar testa detta, lägger vi upp en glaciärvandringstur.

Ett annat alternativ, är att ta en spännande vandring i glaciären, som omger byn – den som har gjort området känt.

Det går även bra med en ledig eftermiddag, på egen hand.

Vi avslutar med en trevlig festmiddag på en lokal restaurant!

Pyrenéerna 2019

Dag 8. Hemresedag

Busstransfer på ca 2 timmar till flygplatsen i Barcelona.

Expa reserverar sig för eventuella skrivfel samt valuta- och prisändringar bortom vår kontroll. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.

   Skicka artikeln som PDF