Pyrenéerna från cykelsätet 2019-01-25T13:51:33+02:00

Upplev Pyrenéernas solsida från cykelsätet

 

Boka dig på turen här

 

 

Svårighetsgrad:

 

Spektakulär cykeltur i de spanska Pyrenéerna

Vi bjuder, under juni 2019, in dig till ett spännande cykeläventyr. Den här gången till ett nytt land, ett nytt område och ett nytt språk. Vi ska till Pyrenéernas solsida!

På solsidan av de majestätiska bergen Pyrenéerna finner vi några verkligt fina cykelvägar längs med spännande, historiska, medeltida byar, som Alquesar, Ainsa, Torla och Huesca.

Vi cyklar från by till by, över spektakulära berg, på små vägar med lite trafik. Här blir det en magisk cykling utanför allfarvägar, i ett område som förmodligen är mindre känt för de flesta. Den tredje dagen stannar vi i nationalparken Ordesa för en heldagsvandring i verkligt vackra omgivningar. Vill du hellre cykla även denna dag, så fixar vi självklart det!

Se en film längre ner…

Spektakulär cykeltur i de spanska Pyrenéerna

Kort om resan

Resan startar i den medeltida byn Ainsa. Härifrån cyklar vi norrut på små, spännande bergsvägar, längs sjöar, upp i Pyrenéerna. Längs vägen passerar vi flera så kallade ‘spökstäder’; små byar som i loppet av de sista 30 åren, nästan helt blivit övergivna till fördel för större och mer centrala städer.

Den tredje dagen kommer vi fram till Torla, staden som ligger längst inne i dalen. Här stannar vi en extra natt, för en heldagsvandring i en fantastisk natur – vi går i glaciären i nationalparken Ordesa.
OBS! Skulle du föredra att cykla även denna dag, lägger vi självklart upp en rutt för detta!

Vi fortsätter cyklingen genom ett fantastiskt vackert, böljande landskap i regionen Aragon. Kuperad terräng med glaciär, älvar, historiska byar och självklart massor av härlig lokal mat.

De två sista nätterna har vi valt att tillbringa i den unika byn Alquézar. Traditionen trogen tar vi dig med utanför allfarvägarna till platser som du kanske inte har besökt tidigare.

Film från en tidigare resa

En film från en tidigare resa, från samma område, ser du här:

De röda markeringarna på kartan nedan visar var Pyrenéerna ligger. Tryck på bilden för att få en större version.

Pyrenéerna

Datum för resan

04 – 11 juni 2019

Flyginformation

Flygbiljetter är inkluderade i priset men flygtillägg kan förekomma.

Upplev Pyrenéernas solsida från cykelsätet

Logi

Vi möter upp i Barcelona och sätter oss direkt vid ankomst på bussen, för transfer till Ainsa (vi räknar med ca 2,5 timmars busstransfer på ankomstdagen och ca 2 timmar på avresedagen).

Hotellen på resan håller god standard, både 3- och 4-stjärnor. Vi bor i mindre byar eller helt för oss själva ute på landsbygden. Eftersom hotellen på vissa platser är ganska små, måste vi eventuellt räkna med att dela upp gruppen på två olika hotell.

Variation och kontraster skapar upplevelser, som vi minns.

För vem passar resan?

Resan är cykelmässigt upplagd på ett sätt, som kräver att man har cyklat lite på förhand. Du behöver absolut inte vara någon elitcyklist, medelgod form räcker. Tempot är lugnt och vi utnyttjar hela dagen för att ta oss fram.
Dagsetapperna ligger på ca 50 – 90 kilometer per dag. Klarar du detta, är du tillräckligt förberedd för att kunna delta på resan. Öm rumpa och stela ben blir det oavsett.

Vi cyklar genom ett kuperat landskap, vilket innebär både uppförs- och nedförsbackar. Några stigningar är på 10 kilometer eller mer, men de flesta är självklart kortare än så och efter att det har gått uppför, väntar en härlig nedförsbacke (vi ska ju ner till kusten tillslut). Med det sagt kommer det alltså att bli en del nedförsbackar på denna resa.

Vi har satt en övre gräns på max 35 deltagare. Normalt delar vi upp gruppen i 2 eller 3 mindre grupper, för att alla ska kunna cykla i det tempo som passar var och en bäst.

Om du tycker om att cykla, uppskattar vacker natur och lokal mat samt vill ha nya bekantskaper – ja, då är detta resan för dig.

Måltider

Frukost på hotellen. Lunch äter vi tillsammans under dagen. Efter lunchen kan det hända att vi delar upp gruppen och fortsätter på olika vägar med tanke på tempo och antal kilometrar.

Middagen på kvällen är alltid en höjdpunkt på resan. Det samma gäller sängen efter en del dag med frisk luft och motion.

I prisangivelsen har vi inkluderat frukost, lunch och middag med vin – alla dagar, alltså ”all inklusive”.

Egen följebil

Vi har alltid en följebil för teknisk assistans och bagagetransport. Du cyklar därför utan bagage på själva cykeln. I bilen finns det även plats för ett fåtal deltagare, om energin skulle tryta.
I följebilen finns utrustning för eventuell justering av cyklarna, samt de viktigaste reservdelarna.

Expa Travel - Your Journey

Cyklar

Tillsammans med våra samarbetspartners, erbjuder vi en god kvalitet på cyklarna. Lån av hjälm och vattenflaska är inkluderat i priset, men om du önskar att ta med din egen hjälm och vattenflaska, går det självklart bra.

I följebilen finns utrustning för eventuell justering av cyklarna, samt de viktigaste reservdelarna. Under den första dagen kommer vi att justera cyklarna individuellt.

Val av cykel

Val av cykel görs i anmälningsblanketten och skulle du eventuellt ha övriga önskemål, skriver du dessa i kommentarsfältet. Tillägg och uppgradering av cykeln faktureras.

Cyklarna, som vi använder oss av, är nästan helt nya och kan i de flesta fall säljas till ett bra pris efter resan.

Tävlingscyklar
Priset inkluderar hyra av landsvägscykel av god standard med karbonram och kvalitetsutrustning (till exempel, bromsar från Shimano Ultegra/Sram Force. Du har eventuellt möjlighet att välja en toppracercykel med elektronisk växel Di2´, mot pristillägg (Euro 130 för hela perioden).

Hybridcyklar
Priset inkluderar hyra av en hybridcykel, även dessa av nyare modell. Hybridcyklar är mycket tyngre än en racercykel. När det gäller val av cykel, ser vi att de flesta av våra deltagare trivs bäst på landsvägscykel. Detta gäller också för deltagare, som normalt inte cyklar hemma och, som testar detta för första gången på våra resor. Med andra ord rekommenderar vi racercyklar snarare än hybridcyklar.

El- cykel mtb
För en extra avgift på 130 Euro per cykel och vecka, kan vi även erbjuda hyra av el-cyklar med den senaste tekniken. Elcyklarna har skivbromsar. Cyklarna har en mycket god räckvidd. Vi ser till att det på de lite längre turerna finns möjlighet att ladda cyklarna vid lunchstoppen. Alla cyklar laddas även på natten. El-cyklar passar för dem, som tycker att kuperad terräng är krävande. Ett bra alternativ för dem, som tycker om att cykla men, som önskar ett lite mindre krävande alternativ till racercykel / hybridcykel.

Dessa cyklar är så klart tyngre än racercyklarna. Detta märks främst på platt mark och i nedförsbackar. I uppförsbackar är de däremot super!

El-racercykel
Det kommer på denna resa att vara möjligt att hyra el-racercykel (landevägsracer) mot ett tillägg på 130 EUR för hela veckan. Ett fantastiskt alternativ om du känner att tiden för förberedelser är knapp. Vi ser till att det på de lite längre turerna finns möjlighet att ladda cyklarna vid lunchstoppen. Alla cyklar laddas även på natten.

OBS! Alla el-cyklar är konstruerade så att el-motorn inte ger någon hjälp i hastigheter över 24 km/h. Eventuell hyra av el- cykel faktureras före avresa.

Pedaler

Vi rekommenderar starkt att du tar med dig cykelskor/mtb- skor, även om det på denna resa blir första gången du använder sådana. Om du vill ha andra typer av pedaler än dem, som vi kan erbjuda, måste du ta med dessa själv.

Vid registrering väljer du vilken typ av pedaler du vill ha, om du inte tar med dig egna. Lån av pedaler är inkluderat i priset, MEN OBS! DET ÄR VIKTIGT ATT DU VÄJER PEDALER SOM PASSAR DINA SKOR!

Cykelförsäkring

Du har möjlighet att teckna en försäkring mot skador på cykeln för 30 Euro för hela hyrperioden. Denna försäkring täcker skador på cykeln längs vägen såsom; repor, skador på hjul, stommen, växel och bromssystem. Stöld täcks inte av denna försäkring. Varje deltagare står helt och fullt för ansvaret vid stöld. Agenturen är ansvarig för cykelförvaringen på hotellet. Om du avstår från denna försäkring, måste all skada på cykel betalas till fullo, efter det att reparation har genomförts.

Du bestämmer själv, om du önskar att lägga till försäkringen i samband med din bokning.

OBS! Försäkringen måste tecknas på förhand och kan inte tecknas vid/efter ankomst.

Dagsprogram

Vårt dagsprogram är preliminärt. Expa Travel reserverar sig för ändringar längs vägen.

Vi går i detalj igenom dagsetapperna efter frukost varje dag.

OBS! Karta över rutterna skriver du själv ut före avresa. Länkar till dagsetapperna finner du i dagsprogrammet.

Cykeltur i Pyrenéerna

Pris

Pris från SEK 18190,- per person, del i dubbelrum. Priset är baserat på en växlingskurs på SEK 10,60 i förhållande till 1 Euro. Förändringar av växlingskursen på mer än 3 % kommer att öka / reducera totalpriset.

”Allt” är inkluderat som exempelvis flyg, del i dubbelrum, helpension med dryck, hyra av cykel, följebil med teknisk assistans och reseledare från Expa Travel.

 • Vid bokning inbetalas SEK 3000,- (ej återbetalningsbart vid avbokning från kunden sida). Faktura skickas via e-post.
 • Förfallodag för slutlikviden blir ca 5 veckor före avresa. Faktura skickas via e-post.

Priset är baserat på minst 15 deltagare per grupp. Om det skulle bli ett färre antal deltagare, kommer priset att höjas eller så ställs resan in.

Vi använder alla rum på de flesta hotell, som vi besöker – vi kan därför endast erbjuda enkelrum på förfrågan. Det kommer då att tillkomma ett pristillägg på SEK 2.500,-. Tillgängligheten av enkelrum beror på hur många, som önskar detta och kan inte garanteras förrän ca en månad före avresa.

Vad som ingår och vad som inte ingår i priset

I priset ingår:

 • Flyg t/r inkl. skatter.
 • Busstransfer enligt program.
 • Hyra av cykel i 7 dagar. Landsvägscykel eller sportig hybridcykel.
 • Hyra av hjälm/ vattenflaska.
 • Hyra av pedaler.
 • Övernattning – del i dubbelrum/ lägenhet enligt program.
 • Frukost alla dagar enligt program.
 • Lunch och middag alla dagar enligt program.
 • 1/4 vin och vatten till alla måltider enligt program.
 • Egen skandinavisk representant från Expa, som gör sitt yttersta för att skapa en minnesvärd resa.
 • Lokalt besättning med mekaniker, följebil etc.
 • All bagagetransport enligt program.

Ingår inte i priset:

 • Personlig reseförsäkring (obligatorisk på våra resor)
 • Lunch ankomst- / avresedagarna
 • Enkelrumstillägg (endast på förfrågan och vid tillgänglighet)
 • Lunch de dagar som du eventuellt skulle välja att inte cykla eller vara med på de gemensamma utflykterna enligt programmet.
 • Eventuell uppgradering av cykeln

Betalningsvillkor

Våra betalningsvillkor finner du här. Första delbetalning (och eventuell deposition) används som deposition för hotell och flyg och återbetalas inte. Vid beställning av resan, kryssar du i att du har tagit del av och godkänner våra villkor.

Praktisk information gällande bagage

Allt bagage kommer att transporteras med följebil. Ta gärna med dig en mindre ryggsäck, som du kan ha när du cyklar. I den packar du ner regn-/vindjacka, solkräm, extra dryck, en extra tröja, som du kan cykla i. Det är viktigt att du packar så lite som möjligt, då bagageutrymmena är begränsade.

Några av dagarna kommer vi att cykla i högfjällsterräng – och där kan vädret växla fort. Det är därför viktigt att du även tar med dig cykelkläder för kallare väder.

Följebilen finns alltid i närheten om vi snabbt skulle behöva byta kläder. I den lilla ryggsäcken bör det därför alltid finnas tort ombyte, regnkläder och eventuellt mössa, handskar och ”lösa cykelärmar och -ben”

Utrustning

Allt bagage packas i ryggsäck/ mjuk sportbag, mindre ryggsäck tas med för cykelturerna samt som handbagage på flyget.

Vänligen packa inte i plastresväskor, då dessa tar onödigt stor plats och är svårpackade i följebilar och transferbussar.

OBS! Vi måste vara förberedda på växlande väder och temperaturer, speciellt uppe på i bergen.

Förslag på utrustning:

 • Cykelbyxor långa/korta
 • Cykeltröjor
 • Cykelhandskar
 • lösa «cykelärmar och -ben»
 • Egna pedaler
 • Solglasögon
 • Regnjacka
 • Cykelskor + fritidsskor att ha på kvällarna
 • Kamera (kom ihåg att ladda den före avresa)
 • Keps
 • Mössa
 • Handskar
 • Badkläder
 • Första hjälpen- kit (reseformat)
 • Helosan salva eller liknande för ömma rumpor…
 • Kläder för kvällarna (casual)
 • Toalettartiklar
 • Varm jacka/tröja, som används när vi stannar för lunch/picknick.
 • Pass
 • Europeiskt hälsokort
 • Reseförsäkringsbevis

Pyrenéernas solsida

Behov av cykelkläder?

Vi på Expa har under flera år utvecklat egendesignade cykelkläder i sammarbete med våra italienska producenter. Webbplatsen där du kan beställa våra produkter heter Stelvio Sportswear. Där finner du bl a cykelkläder och tillbehör, bland annat från italienska Rosti.

Kläderna kan bäras både inne och ute – på ett spinningpass eller en cykeltur utomhus.

Hög kvalitet står alltid i centrum för oss. Alla våra produkter är handsydda i Italien och har därför en leverenstid på 2-25 veckor.

Se mer på www.stelviosportswear.com.

Reseförsäkring

Reseförsäkring är obligatorisk på våra resor. Det har visat sig gång på gång att det är viktigt att ha reseförsäkring i tillfälle av oförutsedda händelser under resan. Det är kundens ansvar att teckna en reseförsäkring med full sjuk- och olycksförsäkring, som även täcker hemtransport. Det rekommenderas att ta med en kopia på reseförsäkringen och förvara denna separat under resan. På resor inom Europa, ska man ta med sig sitt europeiska sjukförsäkringskort.

Biljetter och pass

Flygbiljetter skickas ut elektroniskt ca 7 dagar före avresa.
Alla deltagare måste ha maskinläsbara pass.

Bokning / anmälan

Bokning görs skriftligen via vårt bokningsformulär. Anmälan är bindande och den första delbetalningen återbetalas ej vid avbokning från kundens sida.

Våra betalningsvillkor hittar du här. I bokningsformuläret kryssar du också för att du har läst och accepterat våra villkor.

Våra resor omfattas av Resegarantilagen, vilket ger dig som konsument bästa möjliga skydd.

Minimum antal deltagare på denna resa är 15 personer, maxantal är 35 personer. Nedre åldersgräns är 15 år.

Priset är baserat på minst 15 personer per grupp. Vid färre deltagare kommer priset bli något högre eller så ställs resan in.

Vi ser fram emot att uppleva Pyrenéerna tillsammans med dig!

Följ oss gärna i sociala medier

Om du följer oss på Instagram och Facebook, kommer du att se bilder och dagsrapporter från våra resor. Dela gärna dessa länkar med vänner och familj, så att de kan följa dig på din resa.

 • Vi finns självklart på Facebook. Här kommer även en arrangemangssida bli upprättad, där du kan få specifik information samt se andra anmälda deltagare.
 • På Instagram heter vi TeamExpa och vi blir väldigt glada om ni taggar bilder från resan med #teamexpa. Varje månad korar vi en vinnare, som har använt hashtaggen teamexpa, vinnaren får en trevlig hälsning på posten.
 • Vi har även ett nyhetsbrev, som skickas ut ca en gång i månaden. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du erbjudanden direkt i din inbox. För att anmäla dig till vårt nyhetsbrev, klicka på denna länk www.expatravel.se och registrera dig längst ner till höger.

Frågor?

Önskar du/ni boka en presentation eller har frågor, kontakta Bill Larsten på telefon +46 8-1285 9300 eller +46-704 915 915 / bill@exparesor.se.

Expa Resor AB reserverar sig för skrivfel och valuta-/prisändringar. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.

   Skicka artikeln som PDF