Program 2018-11-22T19:46:04+02:00

Program Albanien på Cykel

Dag 1. Ankomst Tirana

Efter att vi har landat och kommit till Albaniens största by, Tirana, tar vi en promenad för att utforska denna mytomspunna stad.

Dag 2. Qafe Thane – Pogradec (ca 40 km)

Vi åker buss till gränsen mellan Albanien och Makedonien där den här resan börjar på allvar. Vi sätter oss på cyklar i riktning mot grannlandet Makedonien, där vi äter lunch i Orhid. Byn står på UNESCO’s världsarvslista. Insjön Orhid är omgiven av berg på alla sidor – vackert! Därefter fortsätter vi längs kusten till Tushemisht, den andra gränsövergången mellan Albanien och Kroatien.

Program Albanien på Cykel

Dag 3. Pogradec – Korçë (ca 51 km)

Dagen börjar med en stigning ut från dalen där Orhid är belägen, vi skall upp till platån på ovansidan av sjön. Här kan vi se utöver sjön och båda grannländerna Makedonien och Kroatien. Denna höga platå ligger omgiven av höga berg och har en vacker utsikt. Efter att ha slitit oss från den bedårande utsikten, fortsätter färden genom ett lapptäcke av åkrar och lantbruksområden. Vägen är nästan helt utan trafik. Här är vi verkligen på landsbygden. Efter en dag på cykel passar det fint att besöka den livliga marknaden i Korçë på eftermiddagen.

Vackra Albanien

Dag 4. Korçë – Sotire (ca 72 km)

Vi börjar dagens etapp med att lämna jordbruksplatån där Korçë ligger och cykla längs de vackra bergen som bildar gränsen till Makedonien / Grekland. Landskapet består främst av sten- och klippformationer, med inslag av blommor längs vägarna.

Framför oss har vi nu flera toppar och dalar längs vägen på vår klättring mot hjärtat av Grammoz-bergen. Vi fortsätter över Barmash-passet (1159 m.ö.h.) och till den lilla staden Sotire, idylliskt belägen i Gjirokastër-dalen. Lunch serveras i Erseka, ca 45 km från Korçë.

Dag 5. Sotire – Benje (Permet) (ca 52 km)

Vi klättrar ut från Sotire-dalen och upp till en gräsbevuxen platå omgiven av långa och vilda bergstoppar. Väl uppe på platån, vid utloppet till floden Vjosa, börjar en spektakulär nedförsbacke i en ravin mot Leskovik. Härifrån går färden neråt, medan vi följer bergssidan högt över floden Benja. Efter lunch tar vi en kort promenad till de läckra varma källorna i änden av Langarica-klyftan för ett bad.

Upplev Albanien på cykel!

Dag 6. Benje – Girokastër / Gjirokastra (ca 72 km)

Idag fortsätter vi längs dalen mot Kelcyra – de hajtandsliknande bergen som vaktar ingången till nästa ravin. Vi cyklar mellan dessa till dit de olika delarna av floden Drinos går samman. Vi är nu inne i ännu en ravin. Denna öppnar sig mot en vid och stor slätt med staden Gjirokastra längst upp till höger. Gjirokastra kallas “staden med 1000 trappsteg”. Ett besök uppe i borgen på toppen av staden är ett måste.

Dag 7. Gjirokastër / Gjirokastra – Sarande (via Butrint, ca 70 km)

Sarande ligger vid stranden av Joniska havet, inklämd mellan de höga bergen och havet. En mysig semesterby med härlig atmosfär. Rätt i närheten finner vi de forntida resterna av Butrint. Butrint är en av Albaniens viktigaste arkeologiska utgrävningsplatser med rötter tillbaka till det antika Grekland och romarriket och står också på UNESCO’s världsarvslista.

Dag 8. Saranda – Himara / Himarë (ca 53 km)

Dagens etapp är en berg-och-dal-bana till cykeltur. Vi börjar medan solen bränner bort nattens dimma, och klättrar ut från Saranda och upp till en stenplatå på översidan av byn. Därefter bär det över backtoppar, in i små vikar och bukter och runt uddar, hela tiden medan vi har den otroliga utsikten till bergen på höger sida och havet till vänster. Mot slutet rullar vi ner till den långa stranden och bukten där Himarë ligger. Spektakulärt!

Upptäck Albanien med oss!

Dag 9. Himara / Himarë – Vlore (ca 65 km)

Dagens rutt är lika spektakulär som den är utmanande. Vi cyklar upp till Llogara-passet, 1000 höjdmeter över det kristallblå havet. Här uppe kommer vi till en nationalpark där man bland annat finner svart furu, den eurasiska uttern och kungsörn. Parken är otroligt vacker och är en oas med skyddad skog. Efter lunch cyklar vi mer eller mindre nerför hela vägen till vår slutdestination Vlore / Vlorë. Detta är en krävande dag på cykeln. Men kanske resans höjdpunkt – och definitivt en dag du kommer att minnas lång tid framöver.

Dag 10. Hemresa

Farväl för denna gång och avresa till Tirana och flygplatsen.

Expa Resor AB reserverar sig för skrivfel och valuta-/prisändringar. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.

   Skicka artikeln som PDF